Támogatás vehető igénybe elektromos autó vagy robogó vásárlásához

A tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul június 15-én – közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

A 11 milliónál olcsóbb autók vásárlásához akár 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az állam, míg a 11-15 millió forint közötti autók esetében a támogatás maximuma 500 ezer forint. A támogatási rendszert a kedvezőbb árazású autók felé mozdították el, hogy szélesebb vásárlói kör számára tegyék hozzáférhetővé az elektromos gépjárművek beszerzését – emelte ki Kaderják Péter.

A taxis szolgáltatók is igénybe vehetik a támogatást, az e-autók beszerzési árának akár 55%-át is megtéríthetik számukra. Hasonlóan kedvező feltételek illetik meg a 100 ezer és 1 millió forint közötti elektromos segédmotoros kerékpárt vásárlókat, azonban ezek beszerzésére csak cégek és egyéni vállalkozók, főként futárok jogosultak.

A pályázatra való jelentkezés során a dokumentumokat kizárólag elektronikus úton kell benyújtani. Az elektronikus ügyintézés segít lerövidíteni a pályázatok feldolgozásának idejét, és ennek köszönhetően gyorsul az elbírálás és a kifizetés is.

A pályázatok benyújtására a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 1-jéig van lehetőség az IFKA Elektromobilitási Programok Osztályának weboldalán.

 

forrás: enhat.mekh.hu