Kötelezően felszerelendő villamos energia almérők

Az energiahatékonysági törvényben már szerepelt, hogy majd egy rendelet keretében egyes energiafogyasztó rendszerekhez, nagyfogyasztó berendezéskhez kötelezően almérőt kell felszerelni. Ez a rendelet a napokban jött ki.

A MEKH híre így szól:

ÚJ MEKH RENDELET AZ ALMÉRŐK ALKALMAZÁSÁRÓL

Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek számára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal új rendeletben határozta meg a villamosenergia-fogyasztást pontosan nyomon követő almérők telepítési szabályait, valamint a mérés minimális követelményeit.

A rendelet megalkotását az indokolta, hogy az energetikai szakreferensek visszajelzései alapján, a mérés hiányosságaiból adódóan számos esetben csak korlátozottan álltak rendelkezésre az energiahatékonysági javaslatok megtételéhez elengedhetetlenül szükséges fogyasztási adatok.

Az almérők telepítése lehetővé teszi, hogy a fő energiafogyasztó rendszerek és az egyedi berendezések jellemző villamosenergia-felhasználási adatairól a szakreferensek pontos képet kapjanak, és energia-megtakarítási javaslataikat ezek alapján tegyék meg.

A MEKH rendelet 2020. január 24-én lép hatályba, azonban az új mérési kötelezettség, ütemezett módon, fokozatosan kiterjesztve kerül bevezetésre.

A 1/2020. (I. 16.) számú MEKH rendelet a Kapcsolódó dokumentumban olvasható.

A cikk érhető el.

A rendelet pedig ide kattintva érhető el.