Klimatizálás

A klimatizálás célja, hogy a helyiség levegőjének hőmérsékletét a kedvező hőfokon tartsa (nyáron hűtés, télen fűtés). Ezen felül a páratartalmat is szabályozhatjuk, amely szintén nagy hatással van a hőérzetünkre. A klímaberendezéseknek több fajtája is van, a teljesség igénye nélkül: mobil, mono és multi split (parapetes, oldalfali, mennyezeti, kazettás/álmennyezeti), központi, inverteres, légcsatornás, stb.

A klímatípusok választásakor a helyes teljesítmény meghatározása kulcsfontosságú. Az általánosságban elfogadott számolás, hogy minden négyzetméterre 0,1 kW klíma-hűtőteljesítmény szükséges.

A különféle klímatípusok minden esetben adnak ki hangot működés közben. Ennek mértéke azonban jelentősen eltérhet egyes klíma modellek esetében érdemes ezt is fontolóra venni a kiválasztáskor.

Az energiahatékonyság kérdése sem lehet elhanyagolható klímaválasztás alkalmával, hiszen minél hatékonyabb egy berendezés, annál kevesebb energia szükséges az üzemeltetéséhez. Ma már nem ritka az A+++ energia-besorolású klíma sem.

Az alap funkciók mellett további komfort érzet és energia hatékonyságot növelő funkció is elérhető:

– Kihelyezett hőérzékelés: Ebben az esetben a klíma a távirányítóba helyezett érzékelőn keresztül méri a hőmérsékletet és ennek megfelelően is szabályoz.

– Időzítő: A klíma automatikus be-, illetve kikapcsolását szabályozhatjuk ezzel a funkcióval egy egyszerű előreprogramozás után.

– Temperálás: Fagymentesítő funkció, nem engedi a helyiség hőmérsékletét 5˚C alá süllyedni, tartós távollét esetén.

– Páramentesítő: A levegő páratartalmát csökkenti anélkül, hogy a hőmérséklet jelentősen változna.

– Meleg indítás: Fűtési üzemmódban a klíma addig nem kezd levegőt befújni, amíg a beltéri hőcserélő fel nem melegedett. Ezzel elkerülhető a hideg levegő befújása, a huzathatás.

– Éjszakai üzemmód: Az éjszakai üzemmódban, alkalmazkodva a csökkent igényekhez, a klíma automatikusan növeli (hűtéskor) vagy csökkenti (fűtéskor) a beállított hőmérsékletet.

– Mozgásérzékelős vezérlés: A berendezés egy mozgásérzékelő segítségével érzékeli, ha a helyiségben tartózkodik, így normál teljesítménnyel dolgozik, de ha a helyiség üres lesz, akkor átvált alacsonyabb teljesítményre.

A klimatizálás elég energiaigényes folyamat, minimális odafigyeléssel nagy összegeket lehet megtakarítani.

 

Íme, néhány tipp a klimatizálás költséghatékony üzemeléséhez!