Hűtés

Hűtésről beszélünk minden olyan esetben, amikor valamely közegből hőt vonunk el.

Napjainkban a mesterséges hűtésre túlnyomóan a mechanikai energia felhasználásával működő kompresszoros hűtőberendezéseket használunk de tekintsünk vissza a hűtés múltjára.

A hűtés iránti igény valószínűleg az emberiség kultúrtörténetével egyidős. Hosszú időn keresztül a környezetinél kisebb hőmérsékletek előállítására a természetes jeget vagy havat használták.

A rómaiak nem csak ételeiket-italaikat hűtötték a télen a hegyekből leszállított hóval, jéggel, hanem Varius Avarus császár már „klímatizálás”-ra is használta: villájának kertjében hóhegyeket halmoztatott fel, hogy nyáron vendégeivel együtt kellemes környezetben tartózkodhasson.

A hó, jég és a párologtatás mellett azonban már a középkorban felfedezték az ún. hűtőkeverékeket is.

Fahrenheit hó és szalmiáksó keverékével állította elő az akkor legalacsonyabbnak tartott hőmérsékletet (-17,8 °C-ot), amely hőfokskálájának alappontját képezte.

Az első, iparilag is hasznosított jéggyártó hűtőberendezés 1859-ben abszorpciós rendszerű volt, azonban a maiakkal összehasonlítva gigantikus méretű volt.

A XX. század elején a villanymotor feltalálása lehetővé tette a laikusok által is használható kompresszoros kishűtő-berendezések megalkotását.

Jelentős fejezetet nyitott a hűtőtechnika történetében a ’30-as években feltalált és „freon” márkanéven ismertté vált hűtőközegek bevezetése.

A századvégen azonban egy új probléma is előtérbe került. Kiderült, hogy az egyébként veszélytelennek minősülő freon-típusú hűtőközegek egy része a környezetet károsítja: a szabadba jutva hozzájárul a Föld ózonpajzsának lerombolásához, és a légkör üvegház-hatását fokozva az atmoszféra általános felmelegedéséhez is. Napjainkban a fejlesztők figyelme elsősorban arra irányul, hogy azon, a hűtőtechnikai szempontból jól bevált hűtőközegek helyett, amelyeket a jövőben környezetvédelmi okokból nélkülöznünk kell, megfelelő, távlatilag is alkalmas helyettesítőket találjanak.

Íme, néhány hasznos tipp a hűtő hatásfokának növeléséhez és a villanyszámla alacsonyan tartásához: