Hurrikán hajtja fel az olaj árát

Tapasztalataink alapján az olajár változása előbb-utóbb kihat az áram és a gáz árára is, ezért is lehet érdekes az alábbi cikk:

Drágul az olaj kedden délelőtt, miután a Mexikói-öbölben egy közelgő hurrikán miatt termelő egységeket kellett leállítani.

A Brent árfolyama kedden délelőtt több mint 1 százalékkal erősödve 79 dollár fölött áll.

Hurrikán hajtja fel az olaj árát

A WTI ugyanekkor hasonló mértékben drágulva 70 dollár fölött tartózkodik.

Hurrikán hajtja fel az olaj árát

Az Andarko Petroleum két olajfúró tornyát evakuálta és vonta ki a termelésből hétfőn a Gordon névre keresztelt hurrikán Mexikói-öböl térségébe érkezésére készülve. A hurrikán várhatóan kedden este éri el az öböl menti partot.

Az Egyesült Államok olajtermelésének mintegy 17, gáztermelésének körülbelül 5 százaléka a Mexikói-öböl térségéből származik. Az ország finomítói kapacitásainak azonban több mint 45 százaléka az öböl menti partvidéken található, a földgázfeldolgozó kapacitásnak pedig több mint a fele működik itt.

A termeléskiesés híre egy olyan időszakban éri a piacot, amikor az olaj ára az iráni szankciók kínálatot szűkítő várható hatására ismét emelkedő pályára állt; a Brent több mint 10 százalékkal drágult augusztus közepe óta, és ismét az idén májusban elért, többéves csúcsnak számító 80 dollárt közelíti.

Mindezek a tényezők a zuhanó venezuelai termelésről, valamint a bizonytalan líbiai helyzetről szóló hírekhez járulva alapvetően átformálták a piaci hangulatot 2017-hez képest, amikor még inkább a túlkínálattal kapcsolatos aggályok uralták a piacot – hívta fel jegyzetében a figyelmet a Barclays. Az ellátás bővüléséről szóló hírek (növekvő OPEC-kitermelés, illetve a világkereskedelmi konfliktus potenciális fogyasztáscsökkentő hatása) még az idén májusi csúcs után is jelentős nyomás alatt tartották az olajárat, ez azonban hamarosan ismét 80 dollár fölé kerülhet – véli a Barclays. A bank elemzői egyben 2020-es átlagos olajár-prognózisukat is radikálisan megemelték, a korábbi 55-ről 75 dollárra.

forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/hurrikan-hajtja-fel-az-olaj-arat.296688.html