• Konzultáció a társadalmi célú költség-haszon elemzési módszertan kialakításáról
  on 2022-10-03 at 10:38

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a vonatkozó uniós rendelet (TEN-E Rendelet) által javasoltak szerint az európai módszertantól független, saját elemzési módszertant tervez kidolgozni, melyhez iparági konzultációra kéri az érintetteket.

 • Multi Corporation – befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
  by NRGreport on 2022-10-03 at 10:09

  Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euro volt, melynek jelentős részét  a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra fordították.  A Multi Corporation – befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Volkswagen ID.4 GTX Xcite – Elektromos autó tuning
  by Benedek Attila on 2022-10-03 at 02:10

  A villanyautózás európai éllovasa megmutatta, hogy mit tud kihozni az elektromos szabadidő-autóiból. Az egyedi 22 colos felni és a Lamborghinitől átvett fényezés, kezdésnek nem rossz. Pluszként, megemlítjük a terepre szánt kiviteleket A Volkswagen ID.4 GTX Xcite – Elektromos autó tuning bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Nem várható, hogy idén télen üzemképes lesz az Északi Áramlat, de talán még jövőre sem, annyira nehéz a javítása
  by Takács Csongor on 2022-10-02 at 23:33

  Egy jól értesült iparági forrás szerint az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 balti-tengeri vezetékek robbanásaiból eredő károkat nagyon nehéz lesz helyreállítani. Ezt a helyzetet csak megnehezítik az Oroszországgal való együttműködés elleni növekvő nyugati szankciók. Az sem kizárt, hogy a 2023-as télre se lehet üzembe helyezni. A Nem várható, hogy idén télen üzemképes lesz az Északi Áramlat, de talán még jövőre sem, annyira nehéz a javítása bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Olasz kutatók építették meg Európa első hidrogénnel működtetett otthonát
  by NRGreport on 2022-10-02 at 04:00

  Az energiaválság és az éghajlatváltozás arra kényszeríti az európai intézményeket, hogy találjanak módot a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás és a szén-dioxid (CO2) kibocsátás csökkentésére. A Olasz kutatók építették meg Európa első hidrogénnel működtetett otthonát bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • A Hertz és a BP összefog az elektromos járművek töltőhálózatának kiépítésében
  by NRGreport on 2022-10-02 at 02:00

  A Hertz és a BP elektromos járműtöltők ezreiből álló hálózat kiépítését tervezi Észak-Amerikában – adtak hírt legújabb vállalkozásukról a társaságok. Az elmúlt év során az autóbérlő óriás bejelentette, hogy több százezer elektromos jármű vásárlására készül különböző autógyártó cégektől. Azt állítja, hogy 2025-re flottájának 25%-a elektromos lesz. A A Hertz és a BP összefog az elektromos járművek töltőhálózatának kiépítésében bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Shell, Chevron, ExxonMobil: “Különös” éghajlati stratégiára és zöldmosásra utalnak az energiaóriások nyilvánosságra került levelezései
  by NRGreport on 2022-10-01 at 02:20

  Az olaj- és gázipari vállalatok sokszor hangoztatják, hogy elkötelezettek a nettó zéró kibocsátás mellett, azonban a belső üzenetváltások mást sugallnak. A klíma dezinformációval kapcsolatos amerikai kongresszusi vizsgálat több mint 200 oldalnyi házon belüli üzenetet tárt fel a Shell, a Chevron és az ExxonMobil alkalmazottai között. A Shell, Chevron, ExxonMobil: “Különös” éghajlati stratégiára és zöldmosásra utalnak az energiaóriások nyilvánosságra került levelezései bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Energiahatékonysági tőkeprogramot indít a Hiventures
  by Nemeth Renata on 2022-10-01 at 02:00

   A Hiventures kis-, közép- és nagyvállalatokat célzó energiahatékonysági tőkeprogramot indít októbertől. A zöldenergia profil nem feltétel, főként ipari, gyártó, termelő vállalkozások energetikai hatékonyságnövelésre, költségcsökkentésre és stabil energiaellátás biztosítására irányuló beruházásainak megvalósításában szeretnének közreműködni. A tőkeprogram mellett energetikai startup program is indul. A Energiahatékonysági tőkeprogramot indít a Hiventures bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • A MEKH szorgalmazza, hogy a magyar iparági szereplők csatlakozzanak az EU Energiaplatform Iparági Tanácsadócsoporthoz
  on 2022-09-30 at 10:06

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezúton tájékoztatja az iparági engedélyeseket arról, hogy az Európai Bizottság felhívást tett közzé az EU Energiaplatform keretében működő Iparági Tanácsadócsoporthoz történő csatlakozás lehetőségéről. A magyar iparági szereplők részvétele elősegítheti, hogy az EU Energiaplatform működését Magyarország és a magyar energiafelhasználók javára fordíthassuk. A jelentkezési határidő 2022. október 5.

 • A rendszerhasználati díjak októberi változása nem érinti az átlagfogyasztással rendelkező háztartásokat
  on 2022-09-30 at 09:24

  Az október 1-jével kezdődő új gázév rendszerhasználati díjakat érintő árváltozása továbbra sem növeli az átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások energiaköltségeit.

 • Ez az elektromos utasszállító repülőgép a fosszilis anyagoktól mentes repülés jövője?
  by NRGreport on 2022-09-30 at 04:00

  Az akkumulátorral működő repülőgépek egyre nagyobb teret nyernek a légitársaságok körében.  Egy svéd strartup új nulla károsanyag-kibocsátású modelljeiből már 230 darabot rendeltek. Várhatóan 2028-ban már a levegőben lesznek a gépek. A Ez az elektromos utasszállító repülőgép a fosszilis anyagoktól mentes repülés jövője? bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Mit lehet tudni eddig az Északi Áramlat gázvezeték szivárgásairól?
  by NRGreport on 2022-09-29 at 06:00

  Az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékben észlelt megmagyarázhatatlan gázszivárgások miattaz európai országok vizsgálatot indítottak az okok feltárására. A Mit lehet tudni eddig az Északi Áramlat gázvezeték szivárgásairól? bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak energiához a magyar fogyasztók
  on 2022-09-28 at 07:56

  A meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak földgázhoz és villamos energiához. A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz nálunk a legolcsóbb, míg átlagfogyasztás esetén a villamos energiáért a második legkedvezőbb árat fizetik a magyar fogyasztók. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítása azt is vizsgálta, hogy az árak tekintetében hol állunk az európai rangsorban akkor, ha túllépjük az áltagfogyasztás mértékét.

 • A fogyasztók ellátásbiztonsága érdekében azonnali, európai lépések szükségesek az energiakereskedők likviditási problémáinak kezelésére
  by NRGreport on 2022-09-28 at 04:00

  Sürgős lépésekre van szükség annak érdekében, hogy az energiaársokk miatt megnövekedő óvadékkövetelmények okozta - energiakereskedőket érintő - likviditási nyomást szabályozói intézkedésekkel is csökkenteni tudjuk, máskülönben a végfogyasztók ellátásbiztonsága kerülhet veszélybe - mondta el Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) prágai ülésein. A A fogyasztók ellátásbiztonsága érdekében azonnali, európai lépések szükségesek az energiakereskedők likviditási problémáinak kezelésére bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • A fogyasztók ellátásbiztonsága érdekében azonnali, európai lépések szükségesek az energiakereskedők likviditási problémáinak kezelésére
  on 2022-09-27 at 10:21

  Sürgős lépésekre van szükség annak érdekében, hogy az energiaársokk miatt megnövekedő óvadékkövetelmények okozta - energiakereskedőket érintő - likviditási nyomást szabályozói intézkedésekkel is csökkenteni tudjuk, máskülönben a végfogyasztók ellátásbiztonsága kerülhet veszélybe - mondta el Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) prágai ülésein.

 • 2021-ben 11,06 milliárd köbméter földgázt fogyasztottunk
  on 2022-09-27 at 07:06

  Megjelent a magyar földgázrendszer tavalyi adatait összefoglaló kiadvány 2021-ben a hazai felhasználók által elfogyasztott földgáz mennyisége elérte a 11,06 milliárd köbmétert. A lakossági fogyasztók 12%-kal több földgázt használtak fel, mint 2020-ban, a nem lakossági felhasználás pedig 4%-kal nőtt – olvasható a magyar földgázrendszer 2021. évi működési adatait összegző kiadványban.

 • 3,53 millió eurós forgalom a származási garanciák legutóbbi aukcióján
  on 2022-09-26 at 07:51

  Mintegy 3,53 millió euró értében összesen közel 1073 GWh hazai és 10 GWh külföldi származási garancia talált vevőre az hazai áramtőzsde (HUPX Zrt) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) együttműködésében megvalósult aukción.

 • A magyarországi gáztárolók töltöttsége átlépte a 70 százalékos szintet
  on 2022-09-22 at 12:33

  A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország európai összehasonlításban a harmadik legjobb helyen áll A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptember 19-ei adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége átlépte az összkapacitás 70%-át. A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország a harmadik legjobb helyen áll európai összehasonlításban.

 • Az energetikai szektor digitalizációjának fontos célja a dekarbonizációs folyamat támogatása
  on 2022-09-21 at 12:31

  Az energetikai területén megjelenő digitális innovációk legfontosabb küldetése, hogy csökkentsék az energiafogyasztást és járuljanak hozzá a dekarbonizációs célok eléréséhez - mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Magyar Elektrotechnikai Egyesület debreceni vándorgyűlésén tartott előadásában.

 • MEKH-felhívás a szabadpiaci földgázkereskedők és a felhasználók részére az ellátásbiztonság érdekében
  on 2022-09-16 at 11:08

  A földgázpiacon kialakult extrém árhelyzet mind a hazai földgázkereskedők, mind pedig a fogyasztók számára korábban nem tapasztalt következményekkel jár. Az ellátás biztonsága érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a földgázkereskedők figyelmét, hogy ügyfeleiknek időben adjanak a kockázati besorolásuknak megfelelő ajánlatot; az érintett földgázfelhasználók pedig ne halasszák tovább földgázszerződésük megkötését annak érdekében, hogy elkerüljék a szerződés nélküli vételezés és a szolgáltatásból való esetleges kikapcsolás következményeit.

 • Folyamatosan nő a napelemek termelte villamos energia mennyisége
  on 2022-09-15 at 07:20

  A napelemek által termelt villamos energia mennyisége több mint negyedével, összesen 25,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 22%-át a napenergia biztosította – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. júniusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából.

 • Folytatja együttműködését a MEKH és a Pécsi Tudományegyetem
  on 2022-09-09 at 07:44

  Újabb támogatási szerződést írt alá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Pécsi Tudományegyetem. Az együttműködés keretében a hivatal 20 millió forintos támogatást nyújt az energiatudatosságot, a fenntarthatóságot és a környezeti nevelés fejlesztését célzó egyetemi projektekhez – jelentette be Horváth Péter János a MEKH elnöke.

 • Harminc innovációs javaslat érkezett a szabályozási tesztkörnyezet kialakításához
  on 2022-09-07 at 07:22

  Összesen harminc energetikai innovációs javaslat érkezett a MEKH felhívására, melynek célja az volt, hogy a hivatal feltérképezze az energetikai szabályozási tesztkörnyezet kialakítását segítő fejlesztési irányokat és az esetleges szabályozási akadályokat – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese.

 • A MEKH válaszai GFT-konferenciára érkezett kérdésekre
  on 2022-09-06 at 11:35

  A MEKH 2022. augusztus 18-án online konferenciát tartott az érintett víziközmű-szolgáltatók részvételével, melynek témája a 2023-2037. évi gördülő fejlesztési tervek tervrészeinek összeállításával és benyújtásával kapcsolatos kérdések voltak.

 • Idén is vizsgálja a MEKH a víziközmű szektorban a fogyasztók elégedettségét
  on 2022-09-05 at 07:43

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) idén ősszel is kérdőíves vizsgálatot indít a víziközmű szolgálgatók felhasználóinak elégedettségéről. A felmérés 2022. szeptember elején kezdődik és 2 hónapon át tart, amely időszak alatt közel húszezer víziközmű felhasználót fognak személyesen felkeresni a vizsgálattal megbízott piackutató intézetek kérdezőbiztosai.

 • Horváth Péter János: Magyarország felkészült a téli fűtési időszakra
  on 2022-09-02 at 07:31

  Magyarország megfelelő tárolói készlettel és a hazai földgázigényeket biztosító hosszú távú szerződésekkel készült fel a téli időszaki ellátásra – mondta Horváth Péter János a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Portfoliónak adott interjújában.

 • Júliusban itthon és Európában is gyorsult a földgázbetárolás üteme
  on 2022-09-01 at 07:03

  Az év hetedik hónapjában több mint kétszer annyi földgáz (7,9 TWh) került be a hazai tárolókba, több mint a megelőző év ugyanezen hónapjában. Az uniós földgáztárolók is 15%-kal több földgázt tároltak be, mint a megelőző 5 év átlagos július havi mennyisége volt – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júliusi földgázpiaci riportjából.

 • Két új elnökhelyettest nevezett ki a MEKH elnöke
  on 2022-08-31 at 08:23

  Horváth Péter János elnök 2022. szeptember 1-jei hatállyal kinevezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két új elnökhelyettesét. A hivatal energetikai elnökhelyettesi posztját a jövőben Kovács Pál tölti be, Klimits Levente pedig operatív elnökhelyettesként folytatja munkáját.

 • Magyarország két hónappal a határidő előtt teljesítette az Unió által előírt földgázmennyiség betárolását
  on 2022-08-30 at 08:17

  Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírtak szerint hazánknak november 1-jéig az ország ötéves átlagfogyasztásának 35%-át kell kötelezően betárolnia. A hazai gáztárolókban már augusztus 25-én 226,7 millió köbméterrel több földgáz volt, mint az uniós előírás.

 • A MEKH anyagilag is támogatja az energiaátmenet megvalósítását
  on 2022-08-29 at 12:13

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénzügyi támogatást nyújt az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének (ERRA) az „ERRA Energiaátmenet Projekt” megvalósításához. Ez újabb fontos állomás a két szervezet szoros szakmai együttműködésében, és hozzájárulhat a karbonsemlegességi célok megvalósításához – nyilatkozta Horváth Péter János, a MEKH elnöke.