• Egészen elképesztő: 1,9 millió kilométer van ebben a Tesla Model S-ben
  by S.Rita on 2023-12-09 at 23:00

  A Cybertruck nemrégiben történt bemutatása az éveken át tartó ígérgetések és késedelmek után történelmi pillanat volt a Tesla számára. A világ másik felén, Németországban azonban egy újabb mérföldkőnek számító Tesla-pillanatra várnak. Hansjörg von Gemmingen-Hornberg Tesla Model S-je nemsokára átlépi a hihetetlen 2 millió kilométert. A Egészen elképesztő: 1,9 millió kilométer van ebben a Tesla Model S-ben bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • A CATL új gördeszka platformja 1000 kilométeres távolságra képes
  by Devenyi Dalma on 2023-12-08 at 23:00

  A kínai CATL, a világ legnagyobb elektromos autó akkumulátorgyártója egy új gördeszka platformon dolgozik, amely más autógyártók modelljeit fogja támogatni. A CIIC (CATL Integrated Intelligent Chassis, CATL integrált intelligens alváz) tesztelése már megkezdődött Kínában, és a töltések közötti hatótávolságnak 1000 kilométert ígérnek. A A CATL új gördeszka platformja 1000 kilométeres távolságra képes bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Hogyan változtatja meg az újratölthető refPET a műanyagpalackok jövőjét?
  by NRGreport on 2023-12-08 at 00:00

  A műanyag többszöri újrafelhasználására adott javaslatot az Európában már jól ismert Petainer palackgyártó vállalat, akiknek a palackját akár 30 alkalommal is újra fel lehet használni, mielőtt újrahasznosítanák őket. A Petainer újrahasznosítási managerét, Michael Joyes-t kérdeztük a palackgyártás jövőjéről és a hazánkban még kevésbé ismert refPET technológiáról. A Hogyan változtatja meg az újratölthető refPET a műanyagpalackok jövőjét? bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • OPUS Energetika: Az az államilag támogatott projekteken felül a következő 3 évben közel 80 milliárd forintot költ a társaság beruházási-, fejlesztési munkák megvalósítására – 2023-as energetikai körkép, 6. rész
  by NRGreport on 2023-12-07 at 23:00

  Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk ötödik részében az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. vezérigazgatója, Torda Balázs értékel. A OPUS Energetika: Az az államilag támogatott projekteken felül a következő 3 évben közel 80 milliárd forintot költ a társaság beruházási-, fejlesztési munkák megvalósítására – 2023-as energetikai körkép, 6. rész bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Nyilvános egyeztetés a villamos energia hálózatfejlesztési tervről
  on 2023-12-07 at 08:22

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvános egyeztetést tart a rendszerhasználókkal a 2023. évi villamos energia hálózatfejlesztési tervről. Az érdekeltek 2023. december 31-ig küldhetik meg észrevételeiket.

 • Porsche: Célkeresztben a zöld acél és az eFuel
  by Benedek Attila on 2023-12-07 at 00:00

  A német sportautógyár az elektromos autók mellett nagy figyelmet fordít a széndioxid-mentes üzemanyagok fejlesztésére is. Közben a Porsche leadta az első megrendelését arra az acélra, ami hidrogén segítségével, szinte széndioxid-mentesen készül. A Porsche: Célkeresztben a zöld acél és az eFuel bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Paks II.: A cél, hogy 2024 végén sor kerülhessen az első beton öntésére – 2023-as energetikai körkép, 5. rész
  by NRGreport on 2023-12-06 at 23:00

  Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk ötödik részében a Paks II. Atomerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, Jákli Gergely értékel. A Paks II.: A cél, hogy 2024 végén sor kerülhessen az első beton öntésére – 2023-as energetikai körkép, 5. rész bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • A MET Csoport olasz leányvállalata hosszútávú szerződés keretében értékesíti egy szicíliai naperőmű megújuló energiáját
  by NRGreport on 2023-12-06 at 08:57

  A svájci központú MET Csoport olaszországi leányvállalata, a MET Energia Italia hosszútávú áramértékesítési megállapodást (cPPA) írt alá a MIX-IT-tel, Olaszország vezető Internet Exchange Point (IXP) cégével. A MET a szicíliai Mirto Solarpark naperőmű teljes energiatermelését értékesíti a MIX-IT-nek, amely így megújuló forrásból nyeri a működéséhez szükséges villamosenergiát. A A MET Csoport olasz leányvállalata hosszútávú szerződés keretében értékesíti egy szicíliai naperőmű megújuló energiáját bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Az ALTEO 2024-ben megduplázza naperőművi portfólióját, emellett más nagyszabású beruházásokat is tervez – 2023-as energetikai körkép, 4. rész
  by NRGreport on 2023-12-06 at 00:00

  Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk negyedik részében az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója, ifj. Chikán Attila értékel. A Az ALTEO 2024-ben megduplázza naperőművi portfólióját, emellett más nagyszabású beruházásokat is tervez – 2023-as energetikai körkép, 4. rész bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Klímás fűtés és gyors megtérülés? Igen, lehetséges!
  by S.Rita on 2023-12-05 at 23:00

  A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője felhívta rá a figyelmet, ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált modellt válasszunk, de sokat számítanak a beállítások is. A szakértő rámutatott, a nagyobb családi házak tulajdonosai járhatnak igazán jól a klímás fűtéssel, de a kisebb lakásoknál az alacsony bekerülési költségnek köszönhetően a megtérülési idő is hamar jelentkezik. A Klímás fűtés és gyors megtérülés? Igen, lehetséges! bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • A MEKH elnöke hivatalában fogadta az ACER igazgatóját
  on 2023-12-05 at 14:29

  Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kedden a Hivatal székházában fogadta Christian Zinglersent, az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) igazgatóját.

 • A Mol adásvételi szerződést írt alá a Waberer’s 15 százalékának megvásárlására
  by NRGreport on 2023-12-05 at 14:05

  A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal. A Mol és a Waberer's a tranzakcióval egy időben stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amellyel szorosabbra fűzik üzleti együttműködésüket a komplex logisztikai szolgáltatások, az alternatív üzemanyagok, az energiahatékonysági fejlesztések és a zöld energiaátmenet területén - jelentette be keddi közleményében a budapesti tőzsdén jegyzett olajipari nagyvállalat. A A Mol adásvételi szerződést írt alá a Waberer’s 15 százalékának megvásárlására bejegyzés először NRGreport-én jelent meg.

 • Átláthatóbb módszertan segíti a csatlakozási díjak meghatározását
  on 2023-12-02 at 13:38

  Módosult a MEKH csatlakozási díjak szabályait tartalmazó rendelete*, melynek célja a közcélú hálózatra csatlakozni kívánó - a háztartási méretű kiserőművek méretet meghaladó - villamos energiát termelők, valamint a nagyfeszültségen vételezési célból csatlakozni kívánók csatlakozási díjainak átláthatóbb kiszámítása, továbbá a villamosenergia-tárolók számára átmeneti kedvezmény biztosítása. A módosítás a lakossági felhasználók által fizetendő csatlakozási díjak mértékét nem érinti.

 • MEKH-rendelet villamosenergia-tárolók bevételkompenzációjáról
  on 2023-11-22 at 07:31

  Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendelete, amely a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél” című pályázati kiíráshoz kapcsolódó, villamosenergia-tárolók bevételkompenzációjára vonatkozó részletszabályokat rögzíti.

 • 20 éves az Üzemi és Kereskedelmi Szabályzat
  on 2023-11-15 at 14:25

  Húsz évvel ezelőtt jelent meg a magyar földgázrendszer első Üzemi és Kereskedelmi Szabályzata (ÜKSZ). Az évforduló alkalmából a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az FGSZ Földgázszállító Zrt (FGSZ Zrt.) ünnepélyes esemény keretében köszöntötte az ágazati szempontból meghatározó szabályzat megalkotóit.

 • Megnyílt az ország legnépszerűbb energiaipari rendezvénye, az Erőművek Éjszakája
  on 2023-10-27 at 10:48

  Hogyan jut el a meleg és a tiszta víz az otthonainkba, miként állítják elő az áramot, és hogyan tudjuk újrahasznosítani a hulladékot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók, akik a mai napon felkeresik az Erőművek Éjszakája valamelyik helyszínét. Az ország legnépszerűbb és legnagyobb energiaipari rendezvényét Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nyitották meg a Veolia Zrt. Kelenföldi Erőművében.

 • Megalakultak az első díjtanácsok
  on 2023-10-25 at 06:58

  Kedden megkezdték munkájukat a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésében résztvevő felek konzultációs testületei.

 • Megjelentek a magyar villamosenergia- és földgázrendszer 2022. évi adatait bemutató kiadványok
  on 2023-10-13 at 07:58

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR), valamint a MEKH és az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) közös kiadványai a magyar villamosenergia- és földgázrendszer 2022. évi működésének legfontosabb adatait foglalják össze.

 • Közel 70 helyszínen várják a látogatókat az idei Erőművek Éjszakáján
  on 2023-10-11 at 12:19

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és csatlakozó partnerei idén is különleges helyszínekkel és egyedülálló programokkal várják az energetika iránt érdeklődőket október 27-én, az Erőművek Éjszakáján. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényére már lehet regisztrálni. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre mától lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon.

 • Budapesten tartja jubileumi konferenciáját az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete
  on 2023-10-09 at 14:50

  Az energiakrízis enyhülését követően a fő hangsúlyt az ellátásbiztonság fenntartása mellett ismét a dekarbonizációra és a megújuló termelők rendszerszintű integrálására kell helyezni - emelte ki Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) 20. konferenciáján, Budapesten.

 • Elindult a háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző oldal
  on 2023-10-06 at 09:19

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által működtetett honlap azon felhasználók részére készült, akik 2022. október 31-ét követően adták be, illetve tervezik beadni kérelmüket, és háztartási méretű kiserőművet (HMKE) szeretnének létesíteni, vagy a meglévőt bővítenék.

 • Ellátásbiztonság, infrastruktúra projektek és jövőbiztos árampiaci modell a nemzeti szabályozó hatóságok napirendjén
  on 2023-09-26 at 14:11

  Az európai uniós energiaszabályozó hatóságok együttműködési szervezeteinek döntéshozó fórumai szeptemberi ülésükön közös véleményt alakítottak ki a gáz és hidrogén, valamint a villamos energia infrastruktúra projektek hatodik uniós listájának tervezetéről. A hatóságok képviselői emellett áttekintették az ACER publikálás előtt álló jelentését a villamosenergia piac ellátásbiztonságáról, továbbá elfogadták a jövőbiztos villamosenergia-piacmodell kialakításáról szóló tanulmány kereteit. A dokumentumok előkészítésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is aktívan részt vett.

 • A MEKH közzétette a 2023/24-es gázévre vonatkozó földgázelosztási határozatait
  on 2023-08-15 at 12:32

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) uniós, valamint hazai jogszabályokban megszabott kötelezettségének megfelelően közzétette a 2023. október 1-től 2024. szeptember 30-ig tartó időszakban alkalmazandó földgázelosztási díjakat. A vonatkozó határozatokat a MEKH megküldte az érintett elosztó társaságoknak is. A díjmegállapítás nem érinti az egyetemes szolgáltatás keretében földgázt felhasználó háztartások energiaköltségeit.

 • Albérlet esetén is figyeljünk a közművek szabályos átírására
  on 2023-08-02 at 07:54

  Az albérletszezon indulásával a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, mire érdemes odafigyelni a közművek átírásánál annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges vitás helyzeteket.

 • Piaci manipuláció miatt bírságolt a MEKH
  on 2023-07-10 at 08:00

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 500 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Prvo Plinarsko Drustvo (PPD) horvát energiakereskedőt piaci manipuláció miatt.

 • Hazánk eredményesen kezelte a nemzetközi energiaválság negatív hatásait
  on 2023-07-05 at 11:13

  „A keleti irányú beszállítási útvonalak részleges kiesése és a nagykereskedelmi árak rendkívüli volatilitása miatt szükség volt mind kereslet, mind kínálat oldali intézkedések bevezetésére is annak érdekében, hogy energiamérlegünket stabilizálni, a rezsicsökkentést pedig fenntartani lehessen” – mutatott rá Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Tizenhatodik Magyar Jogászgyűlés energiajogi szekciójának ülésén tartott előadásában.

 • Kutatói pályázatot hirdetett az ERRA
  on 2023-07-03 at 07:46

  Július 31-ig lehet pályázni az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének (ERRA) kutatási díjára. A legjobb dolgozat szerzője az elnyerhető jutalom mellett meghívást kap az ERRA Budapesten tartandó konferenciájára, ahol a szabályozói szakma képviselői előtt is bemutathatja pályázatát – hívta fel a figyelmet Ságvári Pál, az ERRA alelnöke, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese.

 • Az okoshálózatok növelik az ellátásbiztonságot
  on 2023-06-29 at 07:04

  „A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kiadta a szükséges értékeléseket annak érdekében, hogy a Danube InGrid projekt felkerülhessen az Európai Unió közös érdekű projektjeinek aktuális, hatodik listájára is, ami uniós források igénybevételét teszi lehetővé” – mondta Ságvári Pál, a MEKH stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese a projekt nyilvános konzultációján.

 • Budapesten tartja hagyományos nyári alapozó képzését az ERRA
  on 2023-06-20 at 13:56

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) főosztályvezetőjének előadásával indult az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének (ERRA) hagyományos nyári alapozó képzése.

 • Növelni kell a geotermikus energia arányát a távhőtermelésben
  on 2023-06-08 at 11:40

  Tovább kell folytatnunk a hazai geotermikus potenciál felmérését, valamint annak vizsgálatát, hogy a rendelkezésre álló források hogyan kapcsolhatók be a távhőtermelésbe - mondta Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese a Geothermal Energy Summit kerekasztal-beszélgetésén, Budapesten.