Használt elemek gyűjtőhelyei

Az elemek – az akkumulátorokhoz hasonlóan – mérgező, a környezetet súlyosan szennyező anyagokat tartalmaznak, pl. higanyt, kadmiumot, ólmot.

Használt elemet soha ne dobjunk háztartási hulladék közé! Ha így teszünk és az elhasznált elem olyan régi a szeméttelepre kerül, ahol még nincs csurgalékvíz-kezelés, az elektrolitok és hnehhézfémek a földbe, talajvízbe juthanak, ami szennyezi a talajt és a talajvizat. Egyetlen ceruzaelem 1500 liter vizet szennyezhet be, ami kb. egy kisebb család egy heti vízfogyasztásának felel meg.
Magyarországon évente kb. 1700-2000 tonna elem és kisakkumulátor kerül forgalomba, ennek nagy része egy-két éven belül hulladékká válik, más részük a háztartásokban halmozódik.
1998. október 1 óta tilos a használt elemeket és akkumulátorokat a háztartási szemétbe dobni.
2005 augusztusától a gyártóknak és a forgalmazóknak kötelességük ingyen visszagyűjteni a használt elemeket, függetlenül a termék típusától, gyártójától.
Egyre több helyen, pl. bevásárlóközpontokban, benzinkutakon, iskolákban, hivatalokban lehet látni külön erre a célra kihelyezett gyűjtőkonténereket. Ma már több, mint 30 000 (!) van ezekből országszerte.

 

Egészségünk és környezetünk védelmének érdekében használjuk ezeket a gyűjtőket, lemerült elemeinket soha ne a kukába dobjuk!

 

A közleben levő gyűjtőhelyek pl. itt megtalálhatók: http://www.hasznaltelem.hu/elemhasznaloknak

Az összegyűjtött használt elemeket a gyűjtőrendszer üzemeltetők újrahasznosíttatják, ezzel végleg megszünnek, mint lehetséges környezeti veszélyforrás. Fontos tudni, hogy a fogyasztők a termék árában megfizetik ennek költségét, már csak ezért is érdemes használni a gyűjtőhelyeket.

forrás: http://energiapedia.hu/hasznalt-elemek-gyujtohelyei