Energiatakarékosság: fűtés

A háztartási energiafelhasználás kb. 70%-át a fűtés teszi ki, míg egy magyar állampolgár átlagosan 5,6 tonna szén-dioxidot bocsát ki egy évben. Az alábbi tanácsok segítségével nemcsak, hogy energiát és költségeket takaríthatsz meg, de csökkentheted háztartásod szén-dioxid kibocsátását is.

Ne fűtsd túl a lakást! A nappali és dolgozószobát általában elegendő 20-21°C-ra felfűteni, éjszaka pedig 18°C körüli hőmérséklet is elég. Érdemes szem előtt tartanod a következőt: ha a szoba hőmérsékletét 1 fokkal csökkented, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztasz, 2 fokos csökkentéssel pedig évente akár 7,2 GJ energiát takaríthatsz meg.  Tehát ha 25°C helyett 20°C-kal is megelégszel, kb. 30%-kal csökkented a fűtésre fordított energiafelhasználásodat, és az egészségedért is tettél valamit, hiszen a túlfűtött lakás nem egészséges. Ha 1°C-kal csökkented lakásod hőmérsékletét, akkor a háztartásod évente kb. 300 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

Ha megfelelő ruhát választasz,  a nem túlfűtött lakásban is kényelmesen fogod érezni magad!

Csak akkor fűtsd a szobákat, ha használod őket! Ha napközben hosszabb időre elmész otthonról, tekerd le a fűtést! A hálószobát, fürdőt és a vendégszobát sem feltétlenül szükséges mindig fűteni. Ha kb. 3°C-kal alacsonyabban tartod a hőmérsékletet lakásodban éjszaka, vagy amikor nem tartózkodsz otthon, akkor évente kb. 440 kg CO2-kibocsátást kerülhetsz el.

Használj redőnyt és sötétítő függönyt éjszaka! A nyílászárók hővesztesége igen jelentős, még dupla üvegezésű ablakokon is elszökhet a hő 25%-a. Ezt a hőveszteséget csökkentheted, ha leereszted a redőnyt, és behúzod a sötétítőt, még mielőtt nagyon lehűlne a külső hőmérséklet. Vigyázz azonban, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, mert akkor a hőt kifelé tereli!

Szigeteld a nyílászárókat! A hő nemcsak az ablakfelületeken, hanem a tok mentén is elszökhet. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó megoldás, és általában saját kezűleg is elvégezhető. Egy jól kivitelezett, tartós szigetelés évi 15-20% körüli fűtési energiamegtakarítást eredményez. Nyílászáróid szigetelésével évente 140 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsátasz ki. Kedvező áron kölcsönözhetsz szigetelőgépet és vásárolhatsz szigetelőanyagot a Magyar Energia Brigádok csoportjainál! (Bővebb információ: www.energiaklub.hu)

Szellőztess naponta többször, de ne sokáig! Így a levegő kicserélődik, viszont nem hűl ki a lakás. Ha folyamatosan résnyire hagyott ablakkal szellőztetsz, miközben megy a fűtés, az utcát fűtöd a lakás helyett!

Ne zárd körül bútorokkal a fűtőtestet! Amellett, hogy így akadályozod a meleg levegő áramlását, bútoraidnak is árthat.

Párologtass! Ha a levegő páratartalma magasabb, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük.

Hőtükör. A lakás hővesztesége és ezáltal fűtésszámla is csökkenthető, ha a fűtőtestek mögé hőtükröt (vagy gyorssegélyként alufóliát) helyezel fel.

Karbantartás. A tisztán tartott fűtőfelületek nagyobb hatásfokot eredményeznek, ezért a kazánok és kályhák rendszeres tisztítása, karbantartása csökkenti energiafelhasználásunkat.

Kerüld a levegőáramlást! Válassz olyan fűtést, amelyik esetében a hideg-meleg levegő cirkuláltatását csökkenteni tudod, így megelőzheted, hogy a  levegő túlzottan felmelegedjen, szárazzá váljon, és telítődjön porral.

 

forrás: https://tudatosvasarlo.hu/otlet/energiatakarekossag-futes