Energiamegtakarítási lehetőségek

Korábban több alkalommal írtunk energiamegtakarítási lehetőségekről. Ebben az anyagban egy átlagos ingatlan esetében szeretnénk röviden összefoglalni, hogy milyen energetikai beruházásokat lehet megvalósítani, mire érdemes odafigyelni, melyekkel jelentősebb energiamegtakarítás érhető.

Világítás korszerűsítés

Az egyik leggyorsabban megtérülő beruházás ma a LED világítástechnika kialakítása. Több mint 50%-os megtakarítást lehet elérni, és 2 éven belüli megtérülési mutatóval lehet számolni.

Napelemes rendszerek kiépítése

A HMKE (Háztartási Méretű KisErőmű) – 50 kVA alatti teljesítményű napelemes rendszer megtérülési ideje 7-8 év. Ezekkel a rendszerekkel egy ingatlan áramfelhasználásának jelentős részét, de nem a teljes fogyasztást érdemes és lehet megtermelni.

Fűtési termelő berendezés cseréje

A fűtési rendszer egyik kardinális energiafelhasználó eleme a kazán. Az elavult, régi kazánok cseréjével éves szintű 35% körüli földgáz megtakarítással és 3 év alatti megtérüléssel számolhatunk.

Régi split klímák cseréje

A régi elavult, még nem inverteres klímák rengeteg villamos-energiát fogyasztanak. Amennyiben azokat inverteresekre cseréljük, azzal 40-45% áramot tudunk éves szinten megtakarítani és akár 5-6 év körüli megtérülést is elérhetünk.

Fűtési- és hűtési rendszerek üzemeltetése

A fűtési- és hűtési rendszerek üzemeltetésével jelentős energiamegtakarítást tudunk eszközölni. Ezekre érdemes odafigyelni:
• A klímákat ne működtessük feleslegesen, az ajtókat zárjuk be és ne hűtsük le nagyon az ingatlant.
• A kazánokat, konvektorokat évente, a fűtési időszak előtt tisztíttassuk ki.
• A klímákat évente legalább egyszer tisztíttassuk ki, a kültéri elemeket tavasszal a nyárfa virágzás után érdemes, ugyanis az eltömődéstől leromlik a berendezés hatásfoka, akár 30%-kal több villamos-energiát is használhat még az új berendezés is.
• A bejárati ajtónál lévő légfüggöny nagyon hatékonyan segít pl. egy raktárban tartani a meleg levegőt. Azonban oda kell figyelni, hogy a téli alkalmazás után leállításra kerüljön.
• A fűtési rendszer szobatermosztátját ne tekergessük fel feleslegesen, mert ez jelentős költséget okoz. Illetve a termosztátot érdemes a munkaszünetek idejére lényegesen lejjebb venni.