Energiamegtakarítási intézkedési terv

MEKH

A cím annyira fedi a tartalmat, hogy egy az egyben átvettük a MEKH energiahatékonysággal foglalkozó oldaláról, ahol a közintézményeknek szóló javaslata található, de természetesen vállalkozások számára is hasznosítható.

Lássuk miről is van szó.

Az energiát már kedvező áron vásárolják, a lekötések is rendben vannak, folyamatosan figyeljük a számlázott díjakat, amelyek szintén megfelelnek a jogszabályban rögzítetteknek, itt az ideje, hogy ha lehet minél kevesebb energiát fogyasszanak el, ezzel is a költségeket csökkentve.

Ez a terület minden bizonnyal eddig is szem előtt volt a munkák ütemezésével, a gépek hatékony kihasználásával, a fűtés, világítás optimalizálásával, de talán olyan mértékben nem, hogy mindezekre tervet készítsenek, ami nyomon követhető, ellenőrizhető és kézzelfogható megtakarítást kínál megszüntetve az esetleges pazarlást.

Egy energiamegtakarítási intézkedési terv reális energiamegtakarítási célt tűz ki, ami kiterjed az egész cég működési területére. A terv tartalmazza az energetikai rendszer SWOT analízisét (erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek) amiből kiindulva azonosítjuk a beavatkozási pontokat, a beavatkozások erőforrásait és kompetencia igényét.

Az energiahatékonysági potenciál felismerését támogatja az energetikai audit, (legköltségesebb megoldás) energetikai tanúsítás vagy egy bejárás ami elsőre talán nem teljes körű, de a terv mindig bővíthető.

A tervnek szükséges tartalmaznia az intézkedéseket  amelyeket a megadott határidőben teljesíteni kell és azokat is amelyeket beazonosítottunk, de erőforrás stb hiánya miatt egyenlőre nem végzünk el.

A MEKH által közzétett anyagban számos – már az indulást is megalapozó – ötlet található.

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretne egy keretet az energiagazdálkodásból fakadó előnyök kihasználására akkor Önnek egy ilyen tervre van szüksége, aminek az elkészítésében számíthat ránk.