Egyre korábban érjük el a túlfogyasztás napját

By Haunold Tamas

A Föld lakossága idén – minden eddiginél korábban – július 29-én használta el a bolygó egyéves erőforrásait a Global Footprint Network adatai szerint.

Az emberiség a Föld természeti erőforrásait jelenleg úgy használja mintha 1,75 Föld állna rendelkezésére. Ez azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban használjuk fel a bolygó természeti erőforrásait mint ahogy azok regenerálódni képesek, így feléljük az erőforrás tartalékainkat. Az ökológiai túlköltekezés a biológiai sokféleség csökkenéséhez, a légköri széndioxid koncentráció növekedéséhez, éghajlatváltozáshoz és extrém időjárási eseményekhez vezet.

Először az 1970-es években léptük át a Föld eltartóképességének határát, az elmúlt 20 évben a túlfogyasztás napja pedig 3 hónappal került előrébb. Az európai túlfogyasztás napja május 10-ére esett, Magyarország pedig idén 6 nappal korábban, június 14-én érte el a túlfogyasztás napját. Ha a világon mindenki úgy bánna a bolygó erőforrásaival, mint a magyarok, akkor több mint 2,2 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják igényeinket.

Az országonkénti lista élén tavaly óta Katar áll, ahol mindössze másfél hónap alatt, február 11-én elérték a túlfogyasztás napját. A Perzsa(Arab)-öböl menti országot követi a tavalyelőtt még első helyen álló Luxemburg (február 16.).

A túlfogyasztás napjáról bővebben itt olvashat.

Source:: mekh enhat