Dolgozói szemléletformálás

Az energetikai szakreferens tevékenység keretein belül havi rendszerességgel tematikus hírleveleket készítünk és küldünk ki Önöknek, melyhez szeretnék némi magyarázatot fűzni.

Az energetikai területen 23 éve dolgozó kollégánk – Páll István Tamás – számos munkában vett részt energetikai hatékonysági területen. Különösen nagy hatással voltak rá azon előadásai, lakossági fórumok, melyeken munkavállalókkal találkozott és beszélgettek energiamegtakarítási lehetőségekről. Azóta vallja, hogy mindenkit érdekel a megtakarítás, hajlandó odafigyelni erre, érdekeltté kell tenni, azonban ez egy nagyon hosszú folyamat. Hibának érzzük azt, ha csak magasztos képekben, elérhetetlen távolságban, misztikus gondolatokkal, nehéz szakmai anyagokban jelenítjük meg az energiát, mint féltett kincset.

A munkahelyi magatartási normák kialakítása is segítheti a célok elérését, azonban fontos, hogy az energiatudatos életmód a magánéletben is megjelenjen, miután ennek hatása begyűrűződik a munkahelyre is, ahol ugyanilyen rutinokkal a vállalatnál is megtakarítást eszközöl.

A havi tematikus hírleveleket fentiekben leírtak szellemében ezért úgy állítottuk össze, hogy azok egyszerűen mutassanak meg javaslatokat, hasznos ötleteket, életszerűen adjanak tippeket, világítsanak meg lehetőségeket, melyek az otthoni és munkahelyi környezetben hasznosíthatóak. Ezért az anyagok csak néhány rövid gondolatot, praktikát mutatnak be, magyaráznak meg dolgokat, melyek elolvasásához és átgondolásához csak néhány perc szükséges, így a kevesebb talán több lehet.

Kérjük, hogy ezen 1-2 oldalas havi anyagokat szíveskedjenek az összes munkavállalóhoz eljuttatni, hogy a dolgozók ezeket talán hasznosítva, hosszabb távon cégüknek is megtakarítást eszközöljenek az odafigyelésükkel, gondosságukkal.

A hónap témája:  a világítás

Téli hónapokban a háztartás, üzlet vagy egyéb épület többlet fényforrásokat alkalmaz, illetve a meglévő világítást többet üzemeltetjük. Miután a világítás kiemelkedő költségelem, ezért érdemes néhány dologgal tisztában lennünk.

Íme, néhány hasznos információ.

Tudta-e, hogy …

… takarékosabb és célszerűbb a jó megvilágítás érdekében is helyi világítást használni. Például az íróasztalnál és irodában asztali lámpát.

… A hagyományos izzó az elfogyasztott villamos-energia 2-5%-át hasznosítja fényként, a többit hővé alakítja, azaz veszteségként jelentkezik. Ezért olyan meleg a hagyományos izzó.

… energiatakarékos fényforrások alatt értjük a következőket: halogén izzó, kompakt fénycső, LED fényforrás.

izzó hasonlítás

 

… a LED világítás a legkorszerűbb és leginkább energiahatékony.

… a halogén és kompakt fénycsövek élettartamát jelentősen csökkenti a fel-le kapcsolgatás. A LED azonban erre nem érzékeny, élettartamát nem befolyásolja.

… a LED szinte teljes fogyasztását fénnyé alakítja, nagyon jó a hatékonysága.

… ha a hagyományos izzókat, fénycsöveket energiatakarékosra cseréljük, egy év alatt annyi energiát takaríthatunk meg, amennyiből még 4 évig világíthatunk.

… a LED fényforrás nem veszít fényéből az idő múlásával.

… az izzók színét hőmérséklethez kötik, melyhez jó eligazodást ad az alábbi kép.

izzó hőmérséklet