Az energiagazdálkodás fázisai

Az energiagazdálkodás fázisai

Komoly tervezésre van szükség, ha valaki változtatni szeretne a pazarló energiahasználaton egy üzemben vagy akár egy lakásban. Három szakaszt mindenképpen végig kell járni, ezek az energiagazdálkodás fázisai. A folyamat az alábbiak szerint néz ki egy családi ház példáján.

I. fázis – Ellenőrzés
A tervezés legelső szakaszában elemzésre van szükség: át kell tekinteni a legfőbb fogyasztókat, valamint racionalizálni kell a fogyasztást. Ebben a fázisban még nincsenek költségek, pusztán leellenőrizzük a számlákat, valamint megbizonyosodunk arról, hogy valóban minden szobát fűteni kell, esetleg a világítást meg lehet-e oldani kevesebb égővel. Azoknál az épületeknél, ahol többféle fűtési vagy világítási módszer is rendelkezésre áll, ki kell választani a legolcsóbb forrást. Célszerű ellenőrizni a számlákat is, meggyőződhetünk például arról, hogy valóban a legolcsóbb konstrukcióban vásároljuk a szükséges energiát. Már az első fázissal is megtakarítást érhetünk el. Fontos, hogy megfelelő legyen a kommunikáció is, akár egy üzem, akár egy családi ház energiareformjáról van szó. A változtatásokat ugyanis a siker érdekében fegyelmezetten be kell tartani.

II. fázis – Energiamegtakarítást célzó beruházások
A racionalizálás után olyan beruházásokra van szükség, amelyek nagyobb mértékben képesek csökkenteni az energiafelhasználást, ezáltal nagyobb anyagi megtakarítást érhetünk el. A 2. fázis kezdeti beruházásai általában kisebb kiadásokkal járnak, ám ha ezeket a lehetőségeket kimerítettük érdemes nagyobb beruházási költséggel járó feladatokat is elvégezni. A költségek tervezése során érdemes úgy számolni, hogy a megtérülés részben már fedezze is az újabb beruházásokat. Egy családi ház esetében mindez azt jelenti, hogy el kell gondolkodni a nyílászáró-cserén, a fűtés és világítás modernizálásán, valamint a korszerű szigetelési megoldásokon. Ennek a folyamatnak csak látszólag van vége, az új megoldások ugyanis kiegészítő fejlesztéseket igényelhetnek, amelyek további megtakarításhoz vezetnek. A beruházás akkor térül meg, ha a havi megtakarítások összege eléri a beruházási költséget.

III. fázis – Ellenőrzött üzemeltetés
Az első két fázis után az ellenőrzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. A gondosan felépített rendszert ugyanis meg kell őrizni, figyelemmel kell követni például, hogy nem szabadulnak el ismét a fogyasztási szokások. A modern technika nagy segítséget jelenthet, erősítheti a kontrollt a számítógépes fogyasztásfigyelés vagy intelligens mérők és okos termosztát felszerelése. Utóbbi a felhasználók valós szokásai szerint állítja a hőmérsékletet, így a fűtőtestek nem melegítik az üres lakást.
Az ellenőrzést hosszú távon is fenn kell tartani, miután egy esetleges kudarc a spórolási tervekben megakadályozhatja a későbbi energiacsökkentő beruházásokat is.

forrás: nrgreport.com