50 EUR CO2 2020 végére?

A Bank of America várakozása a portfolio.hu érdekes cikkének a végén olvasható. A teljes cikk:

A Brexit elszúrta a világ egyik legmegbízhatóbban működő tőzsdei sztoriját. Júniusban kell széndioxidot venni, mivel a nyári szünidők alatt kisebb mennyiséget kínálnak az aukciókon, ami árfelhajtó hatású. Ez a stratégia már több mint 10 éve konzisztensen működött, most tört meg a jó széria. – írja a Bloomberg.

Portfolio Online Tőzsde – részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Most augusztusban 5,9%-kal csökkent a széndioxid tőzsdei jegyzése, miután a piac attól fél, hogy a megegyezés nélküli Brexit következtében a brit társaságok még a kilépés előtt a piacra fogják önteni az összes széndioxid kvótájukat. Ennek következtében júliusban és augusztusban még sosem volt ekkora kereskedett volumen a piacon. Azonban néhány elemző szerint a Brexit miatti kényszereladások mérsékeltebbek lehetnek, mivel számos brit székhelyű gyár, erőmű és légitársaság rendelkezik operációval az európai kontinensen, amelyeknek továbbra is szükségük lehet a kvótákra.

Idén először nem működött a tuti tőzsdei tipp

A gazdasági lassulás egyébként ezen a piacon is érezteti hatását, ugyanis alacsonyabb gazdasági aktivitás alacsonyabb széndioxid kibocsátáshoz vezet, aminek következtében kevesebb kvótára lehet szüksége a vállalatoknak.

A fenyegető Brexit eladásokat kivéve a piaci előrejelzések nagyon optimisták a széndioxid jövőbeli árát illetően. Amennyiben nem lesz Európában recesszió, a Bank of America elemzői 2020 végére 50 eurós széndioxid árat várnak tonnánként, mely több mint duplája a jelenlegi árszintnek.

Címlapkép: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images

forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/iden-eloszor-nem-mukodott-a-tuti-tozsdei-tipp.336413.html